Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Tanıtım

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Tanıtım

Ülkemizde son yıllarda yapılan bütün çalışmalarda Türk ekonomisinin uluslararası rekabet gücünün artırılması ve Avrupa Birliği ile bütünleşmesi hedeflenmiştir. Günümüzde yaşanan hızlı küreselleşme süreci, giderek artan teknolojik yenilikler ve uluslararası pazarlardan pay kapma yarışı, ülkelerin insan kaynaklarını geliştirmeye yönelmesine neden olmuştur.

29.12.2012 6915

Ahşap teknolojisi, sağladığı istihdam imkânı, üretim sürecinde yarattığı katma değer geliri ve uluslararası ticaretteki ağırlığı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynayan bir sanayi dalı olmuştur. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı meslek alanındaki eğitim; günün müşteri isteklerine cevap verebilecek, kaynakları ve zamanı verimli kullanabilen, kendini mesleki gelişimlerin gerisinde bırakmayacak nitelikli insan gücünü yetiştirmek için gelişen eğitim teknolojilerini ve metotlarını kullanarak faaliyetini sürdürmektedir.     

Günümüzde meslekler, kendi alt şubelerini oluşturup bunları adeta birer bağımsız meslek gibi ortaya koymaktadırlar. Bu değişimden Ahşap Teknolojisi Alanı da etkilenmiş ve kendi alt dallarını oluşturmuştur. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanında çalışacak orta kademe teknik insan gücü, mesleki yeteneklerin ve yeterliklerinin yanı sıra diğer meslek alanındaki kişilerle sürekli iletişim hâlinde ve grup çalışmasına yatkın kişiler olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Ahşap Teknolojisi Alanı işlevsel değerleri ile mekânların kullanılırlığını sağlayan, estetik değeriyle, yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak ve renkli bir ortam hâline gelmesini amaçlar. Bu alanda sanatı ve tekniği birleştiren ürünler ortaya çıkmaktadır.    

Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda çok sayıda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Sektör, ülkemizde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünümdedir.    

Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. Müşteri ilişkileri, ürün bilgisi, uluslararası ticaret, iş organizasyonu, tasarım, lojistik, danışmanlık, pazarlama ve bilgi/iletişim sistemleri konusunda kişilerin sahip olması gereken mesleki gereklilikler artmakta ve bu gereklilikler ürün ağırlıklı sistemlerden hizmet ağırlıklı sistemlere doğru bir yönelme eğilimi göstermektedir.    

MEGEP kapsamında Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı programında hazırlanan;  

1. Mobilya İmalatı,
2. Mobilya Döşeme İmalatı,
3. Ahşap Üst Yüzey İşlemleri,
4. Ahşap Süsleme,
5. Ahşap İskelet İmalatı,
6. Ahşap Doğrama İmalatı

dalları yer almaktadır.